Der spisebordet er tomt

En dag uten mat på bordet. Det ville vært utenkelig for oss. Men dette er hverdagskost for mange i dag. Overfylte spisebord er mer unntak enn regel.
 For snart to år siden fikk jeg møte mange fattige og sultne mennesker på Madagaskar. Halvparten av en befolkning på 18 millioner lever under fattigdomsgrensen. Jeg fikk også besøke landsbyer der det heller ikke fantes åndelig mat. Bibelens budskap var totalt ukjent. Det gjorde inntrykk!
Dagens bibelord finner vi i Nehemjas bok, kapittel 8, vers 10: ”Gå hjem, spis festkost og drikk søt vin! Send også noe av det til dem som ingen dekker bord for.
Sirdøler har opp gjennom årene gjort en solid innsats for de som ingen dekker bord for. I 1938 satt Johanne og Hans Bjåstad i byen Fianarantsoa på Madagaskar. Johanne, som kom fra Egeland ved Omlid, gjorde seg klar for å ta toget derfra til østkysten der de skulle arbeide. Til Misjonstidende forteller de om to ulike opplevelser samme formiddag: Noen uhyggelige hyl fra et gråtende gravfølge etterfulgt av elevene ved pikeskolens morgensang til Guds ære. ”I dette lys vinker landet på oss. Gjennom fortvilelsens rop kan kjærlighetens sans tydelig oppfatte et: Kom og hjelp oss!” Dette var deres vitnesbyrd i 1938. De fikk en lang tjenestetid på Madagaskar.

I dag er det vår tur og vi som har mulighetene. La fastetiden bli en tid der vi deler både vår festmat og vår åndelige mat med de som verken har dekket spisebord eller livgivende bibelord.

Sverre Jakobsen, NMS