Jul med Guds fred

Vi kan hverken finne Gud eller løpe fra ham. Fordi Gud bor i et lys ingen kan komme til. Og fordi han alltid omgir oss.
  Når vi ikke kan finne Gud, søker han oss. Han gjorde det ved å bli som en av oss – i barnet Jesus. Derfor feirer vi jul.
  Vi skal slippe å lete. Vi kan spare oss å søke. For i en krybbe i Betlehem ligger Guds gode håndslag til oss. Han berører oss i et lite barn, som er Gud selv på jord. Han er Kristus, Herren, i Davids by.
  Englesangen lyder ovenfra. Tilbedelsen fra jordens fattige høres nedenfra. For de første som kneler ved krybben er enkle småkårsfolk, gjetere uten status i datidens samfunn.
Så barnet i krybben, omgitt av fattige gjetere, sier oss at nå er Gud kommet for å gjøre seg til ett med alle som ikke lykkes.
  Jesu krybbe og Jesu kors var av samme tre. Hans vei gikk fra krybben til korset. For som 30-åring henger han på to bjelker lagt i kryss. De første som tilba Jesus, var blant jordens fattige. Den siste som hadde en bønn til ham, var en dødsdømt som hadde forspilt sitt liv: ”Jesus, husk på meg når du kommer i ditt rike”.
 Og Jesus lover å lukke ham inn i det himmelske rike han selv forlot julenatt. Da han bøyde seg helt ned. For å oppsøke oss – oss som ofte leter i blinde etter Gud.
  Julen er Guds nye begynnelse med oss, med menneskeheten. Så det er vanskelig å tenke for stort om julen. Dens budskap favner hele kloden. Samtidig som julen er stor, går den som ingen annen høytid inn i det små, inn i våre lave hus. Julen er lys, varme, hygge.
  Hygge, ja! Gi barna en hyggelig jul! La de minste få bygge opp et godt forråd av hyggelige juleminner. Det er trygg bagasje for livet. For å være helt konkret, så innebærer det blant annet at mor og far vet å holde måte med det sterke for ikke å gjøre de svake lei seg. Barn må få slippe å se mor og far oppføre seg uvant, dumt og skremmende. Det er å gi utrygghetens bagasje til de minste på vei ut i livet.
 ”Og fred på jorden”. Englesangen er ikke luftige saker, men går rett inn i våre næreste forhold. For å skape en velsignet jul til alle
 Mitt ønske er at Guds fred om slutter julen i hjem og menighet og samfunn!

Av biskop Olav Skjevesland