... han skal veien finne ...

Nå kan vi se tilbake på nok ei julefeiring. I dag er det tjuende dag jul, og da skal jula ut etter tradisjonen. Det ble en litt annerledes jul for de fleste av oss. I førjulstida var det flere hendelser i vårt nærområdet, som satte sitt preg på mange.
Så skjedde katastrofen med tsunamien i Øst-Asia som vi fikk inn i TV-rutene fra 2. juledag. Dødstallene har for lengst passert 150.000. Nøden er stor og hjelpebehovet er uutømmelig. I mange land har det blitt satt i gang innsamlingsaksjoner til støtte for flomofrene. Også her i Sirdal har mange åpnet lommebøkene sine til støtte for ofrene. Det viser at når noe rører oss, er vi villige til å gi og dele av vår overflod.
Når slike ting skjer vil noen spørre: Hvor er Gud hen? For mange er det godt å søke stillhet og ettertanke i kirken når det stormer som verst. Mange steder i landet har kirkene blitt brukt til å markere katastrofen med sørgegudstjenester mm. For egen del oppleves det godt å ha noe som er både utenfor meg og større enn meg, når katastrofene rammer. I den mektige salmen av Petter Dass synger vi:
Gud er Gud, om alle land lå øde, Gud er Gud, om alle mann var døde.
Jeg kan ikke gi svar på spørsmål som hvorfor Gud tillater at slikt skjer, men jeg tror Gud er Gud uansett.
I romjula viste NRK den danske adventsserien "Jesus og Josefine". Den handlet om Josefine som skulle fylle 12 år på julaften. Serieskaperne lot Josefine få reise tilbake til år 12, og da ble hun kjent med tolvåringen Jesus. I løpet av serien valgte Jesus å avstå  frå å være Guds sønn. Tilbake i samtiden kom Josefine til en verden som var uten håp, der alle ord om godhet, kjærlighet og vennskap var strøket ut av språket. Det var konsekvensene av at Jesus ikke var villig til å ofre seg selv. Heldigvis fikk Josefine og vennene hans, ham til å ombestemme seg. Tilbake til nåtida fikk Josefine feire jul sammen med familien. Hennes mor, som var prest  holdt en flott julepreken, som handlet om å stole på Gud. Det var det Josef, Maria og gjeterne på marken gjorde. Det var det Jesus selv gjorde, i sin kamp på veien til korset.
Jeg synes det er godt å ha en å vende seg til, som er slik Paul Gerhardt skildrer ham i denne salmen:
"Velt alle dine veier
og all din hjertesorg
på ham som evig eier
den hele himlens borg.
Han som kan stormen binde
og bryte bølgen blå,
han skal nok veien finne,
den vei som du kan gå"

Per Øistein Rogstad