Hellig og nr

Kom ikke nrmere! Ta dine sko av deg! Slik ld det en rst til Moses fra den brennende tornebusken i rkenen.
Tenk Moses som var vokst opp p Faraos slott, var n sauegjeter i demarken. Kontrastene i Moses sitt liv var store. Etter ha drept en egypter mtte han flykte fra Farao. Da dro han til Midjan. Her kom han i kontakt med presten Jetro, og giftet seg med en av dtrene hans. Det fortelles at han gjette smfeet for sin svigerfar. En gang drev han smfeet over p den andre siden av rkenen like til Horeb, som er kalt Guds fjell. Horeb er en fjellkjede som strekker seg over den sydlige del av Sinai-halvya. I dalene her er det til dels frodig beite. Det var derfor naturlig drive smkveget dit. Tilnavnet "Guds berg" fikk Horeb frst senere, etter at Gud hadde penbart seg der.

Det var der i denne demarken at Moses fikk ye p det underlige synet, en tornebusk som brant uten brenne opp. Han hadde nok sett mange underlige naturfenomener p sine vandringer som gjeter i rkenen, men noe slikt hadde han aldri sett. Han ble nysgjerrig og gikk nrmere. Dette kan vi lese om i 2 Mos 3,4-6: Men da Herren s at han kom borttil for se, ropte han ut av tornebusken: "Moses, Moses!" Og han svarte: "Ja, her er jeg." Da sa Gud: "Kom ikke nrmere! Ta dine sko av deg! For det stedet du str p, er hellig jord." Herren sa: "Jeg er din fars Gud, Abrahams Gud, Isaks Gud og Jakobs Gud." Da skjulte Moses ansiktet; for han vget ikke se p Gud.

Slik arter kallsopplevelsen til Moses seg. Han som hadde vokst opp i luksus p Faraos slott stod n der som fattig sauegjeter foran en brennende tornebusk i demarken. S opplever han at Gud taler til ham ut av denne forunderlige busken. Gud minner Moses p at han er hellig, men samtidig viser han seg som en Gud som kommer nr. Gud ber om ham om ta av seg skoene. Skoene blir her et symbol p alt det hverdagslige som vi strever med. I mte med Gud kan vi f legge det til side. Moses blir stende barftt og hre Gud tale til ham. Moses fr oppleve at Gud bde er hellig og nr.

Per istein Rogstad

Fairtrade       Kirkens Ndhjelp       Level Samliv       Nettkyrkja       Kirkens SOS

Tysd-torsd 08.00 -15.00 (kan vere stengt pga mter og anna)

Tysd-torsd 08.00 -15.00 (kan vere stengt pga mter og anna)