O bli hos meg

O bli hos meg er kanskje en av verdens mest kjente salmer. Forfatteren, den skotske presten Henry Francis Lyte, var født i 1793, og skrev sitt mesterverk like før han døde høsten 1847. Han hadde da sin tjeneste blant fiskere og sjøfolk i Lower Brixham, og var i en alder av 54 år sterkt plaget av tuberkolose. Gunnar Bonsaksen skriver om denne salmen i sangboka ”Syng med!”
Bonsaksen forteller: En septemberkveld Lyte skulle ro hjem etter et besøk i en fiskerlandsby, var det mange som stod på brygga og ba ham bli: ”Bli hos oss, master Lyte!” Men på den tiden av året pleide pastoren å reise sydover på rekreasjon. Og med baugen full av fisk, han hadde fått som gave, stevnet han hjemover med farvelrop som fulgte ham på veien.
Hjemme gikk han inn på arbeidsværelset og satte seg ned for å skrive. I unge år hadde han skrevet vers som var blitt prisbelønnet. Nå mintes han avskjedsordene i landsbyen, og de blandet seg med en neste likelydende hilsen i Bibelen, fra Emmausvandrerne til Jesus: ”Bli hos oss, for dagen heller…”
Da arbeidet var avsluttet, hadde han skrevet en salme som skulle leve lenge etter hans død: ”Abide with me, fast falls the Eventide...”
William Henry Monk laget melodien i 1861. Pastor Lyte fikk aldri oppleve dette, på sin Syden-reise kom han bare til Nice i Frankrike før sykdommen gjorde slutt på livet hans.

O bli hos meg! Nå er det aftentid,
og mørket stiger - dvel, o Herre blid!
Når annen hjelp blir støv og duger ei,
du, hjelpeløses hjelper, bli hos meg!

Snart svinner livets dag, det kvelder fort,
og jordens lys alt mørkner og går bort,
forandrings skygge følger tro min vei -
o du som ei forandres, bli hos meg!

Hver time trenger jeg din sterke vakt,
kun for din nåde viker mørkets makt;
hvor skal jeg vandre trygt foruten deg?
I mulm og solskinn, Herre, bli hos meg!

Når du velsigner, ei av frykt jeg vet,
sår gjør ei ondt, gråt har ei bitterhet.
Hvor er vel dødens brodd? Jeg frykter ei.
Du som har seiret, Herre, bli hos meg!

O la meg se ditt kors i dødens gys,
driv mørket bort og vær meg livets lys!
Da skinner morgenrøden på min vei.
I liv og død, o Herre, bli hos meg

(Kilde: Melodi– og håndbok til Syng Med! Historien bak sangene er skrevet av Gunnar Bonsaksen)