Generalsekretær i Åpne Dører på Tonstad-besøk

Publisert: 8. Desember 2004
I går tilbrakte Asbjørn Voreland fra Kristiansand hele dagen på Tonstad. Han besøkte kollega Ole Lilleheim som i høst flyttet inn i kjelleren på kirkesenteret.

- Jeg glemte skiene. Det var dumt, men jeg får ta dem med neste gang, smiler Asbjørn Voreland (66). Vi har satt oss ned på kontoret for å snakke om Tonstad-besøket. Han gir uttrykk for sin takknemlighet for at Lilleheim har fått leie seg kontor her på kirkesenteret.
Vi ønsker å bli bedre kjent med denne kristiansanderen, og det tar ikke lang tid før vi er over på litt av en misjonsreise og trosreise. Voreland har sittet som generalsekretær i Åpne Dører (tverrkirkeleg organisasjon) i to år. Neste år går han av med pensjon. Han har mye spennende og fortelle, og røper at det trolig vil komme en bok etter hvert.

Ole og Asbjørn utenfor kyrkjesenteret.

Misjonskall i en alder av 13 år
Mannen som sitter foran meg fikk misjonskallet da han var bare 13 år! Da satt han i en kinosal og lyttet til kjente fjellklatrere som fortalte om sine opplevelser. Det var da han hørte om Nepal. Han opplevde et klart kall fra Gud om at nettopp der skulle han reise ut som misjonær. Ved mørkets frembrudd gikk han en dag i konfirmasjonsalderen på besøk til prest Georg Johnsen. Da fortalte han om misjonskallet han hadde fått et par år tidligere. Presten fortalte at Nepal var et område som det ikke var "åpent" for misjon, og at her var det arbeid og gjøre. Han siterte også fra Jesaja 45: "Jeg vil gå foran deg. Høyder vil jeg jevne ut;  dører av bronse vil jeg sprenge,  og bommer av jern vil jeg slå i stykker.  Jeg gir deg skatter som er skjult i mørket,  og rikdommer, gjemt på hemmelige steder,  for at du skal vite at jeg er Herren,  Israels Gud, som har kalt deg ved navn.   For min tjener Jakobs skyld, for Israel, som jeg har utvalgt,  har jeg kalt deg og gitt deg et hedersnavn,  enda du ikke kjente meg.   Jeg er Herren, det er ingen annen,  foruten meg er det ingen Gud.  Jeg har spent beltet om livet på deg,  enda du ikke kjente meg, for at folk fra øst til vest skal vite at det ikke er noen ved siden av meg.  Jeg er Herren, ingen annen".

Veien til Nepal
Det skulle gå en tid før utreise til Nepal fant sted. Først ble det videregående og lærerskole. Han forhørte seg i Misjonsselskapet som han hadde et forhold til gjennom familiens misjonsengasjement, men på den tiden var det ingenting ledig jobb. Da landet Tibet ble "åpnet" i begynnelsen av 1960-tallet drog Voreland til Nepal. Da var det gjennom engasjement for Tibet-misjonen. Han ble værende der i nærmere 40 år før han kom hjem igjen til Norge og Vennesla. I sin tid i den ytre misjon i Nepal fikk han være med på en vekkelse vi kan få hakeslepp av. I landet er det forbudt å drive evangelisering, og fengselsstraffer for dem som konverterer. Likevel fikk han og noen andre muligheten til å fortelle om hva troen på Jesus betyr for dem. De kom i en god kommunikasjon med menneskene i landet, og etter hvert ble det begynnelsen på en vekkelse som nådde 800. tusen mennesker, forteller Voreland entusiastisk.
- Vi hadde opparbeidet oss viktige erfaringer fra innsiden, på grasrotnivå. Derfor fikk vi også anledning til å fortelle om Jesus. Vi fikk oppleve kraften i Ordet, meddeler Voreland.

Den lidende kirken - en toveiskommunikasjon
Nå står Asbjørn Voreland i en tjeneste for Åpne Dører. Organisasjonen ønsker å hjelpe de forfulgte kristne, være til inspirasjon for dem som forfølges på grunn av sin tro.
- For oss er det viktig at vi kan være med å oppmuntre dem til fortsatt å være lys og salt i verden. Det er dem vi ser på som en hovedressurs for misjonering i de ulike landene som er lukket for kristendom. Bare Åpne Dører har engasjement i 65 ulike land.
- Den lidende kirken lærer oss som lever som kristne i et åpent og fritt land, at troen betyr mye for mennesker. Det er utrolig trosstyrkende å se hvordan troen virker blant den lidende kirke.

Ungdom engasjerer seg
Vi opplever mange godt voksne ungdommer engasjerer seg i arbeidet vårt, forteller Voreland. Mange har lyst til å reise ut og hjelpe den lidende kirke. Det er en misjonsvekkelse vi er vitne til, tror Voreland. Ungdommen ønsker å satse på dette, og vi vil gjerne være med å legge til rette for den gløden som de har, sier Voreland. Åpne Dører ønsker ikke å konkurrere med andre misjonsorganisasjoner, men vil inspirere mennesker til å engasjere seg for den lidende kirke i den menighet/forsamling de hører til.
70 prosent av våre økonomiske midler går direkte til konkrete prosjekter. Vi opplever en god vekst, både økonomisk og i mennesker som engasjerer seg, forteller Voreland, og Ole Lilleheim nikker med. Lilleheim jobber som reisesekretær i Åpne Dører og forteller om den lidende kirke. - Ole har et ekte hjertespråk som kommer sterkt frem i formidlingen, fremholder Voreland. - Vi vil være en motvekt mot motløshet, frykt og fremmed hat i verden. Kjærligheten driver ut frykten, og vi underviser om lidelsen sett i bibelsk lys.
I dag er det ca. to hundre millioner mennesker på verdensbasis som lider for sin tros skyld.

Per Sverre