Protesterer mot menneskehandel

Publisert: 15. Mars 2005
De to 18-åringene Anders Midbrød og Espen Ibsen er blant elevene på Sirdal videregående skole som aktivt protesterer mot menneskehandel. I forrige uke hadde de besøk av representanter for Kirkens Nødhjelp.

- Vaskelappene som står på klærne mine er ubrukelige! Jeg ser hvordan klærne skal vaskes, men hvordan kan jeg vite om de har en ren historie bak seg, spør Astrid Hareide.
Hun jobber som regionskonsulent i Kirkens Nødhjelp, og fredag brukte hun tid på å utfordre skolelever i Sirdal til å være med i kampen mot menneskehandel.

- Sjokkerende
Jeg visste ikke at menneskehandel var så utbredt, og at det til og med foregår i Norge også, sa elev Espen Ibsen. - Det var rett og slett sjokkerende å høre historiene om disse menneskene som har blitt misbrukt, la han til, og kamerat Anders Midbrød nikket enig. Sammen med de andre elevene var det nettopp blitt fortalt historien om 13-åringen Baen fra en landsby i Laos. Baen ble et offer for menneskehandel. I to år var hun innesperret på en klesfabrikk i Bangkok der hun jobbet endeløse dager og ble fysisk og psykisk mishandlet. Hun klarte å flykte, og nå er hun på besøk i Norge i forbindelse med fasteaksjonen og forteller sin sterke historie.

Gjorde inntrykk
- Den skjorten eller t-skjorten som du har på deg har jeg kanskje vær med og pakket, forteller Baen, oversatt av Astrid Hareide for en lydhør og berørt forsamling. Slike historier gjør inntrykk. Fredag klippet elevene av vaskelappene på klærne sine og puttet dem i en protestkonvolutt som skal havne på statsministeren sitt kontor. Beskjeden er klar: - Vi vil ha merkelapper som også sier hvilken fabrikk som produserte varen! Det er ett av tre krav som står på konvolutten.
- Vi har lyst til å engasjere oss mer. Og nå har vi blitt mer bevisste i forhold til neste gang vi er ute og kjøper nye klær, presiserte Anders Midbrød og Espen Ibsen før de gikk ut av klasserommet og tok helg.

Flere bilder

Tekst og foto: Per Sverre Kvinlaug