Bli fosterforelder!

Publisert: 13. April 2005
Den 4. – 8. april 2005 fant det sted en landsomfattende kampanje med tanke på å rekruttere nye familier til å ta imot fosterbarn. Fosterhjemstjenesten Kristiansand har, som resten av landet, stadig behov for flere fosterfamilier. Kan dette være aktuelt for dere? Bildet er fra kampanjeforberedelsene.

Jeg som skriver dette er ansatt i Fosterhjemstjenesten Kristiansand. Jeg er utdannet sosionom /diakon og jeg har arbeidet med barnevern i rundt 17 år. Jeg kjenner noen fosterbarn veldig godt. Jeg har fulgt dem nært, gjennom strev og utvikling gjennom mange år. Jeg er glad i dem. Privat er jeg knyttet til Grim kirke og Grim menighet i Kristiansand. Jeg tror på betydningen av å være noe for et annet menneske og jeg tror på enkeltmenneskets verd. Jeg beundrer min tante og onkel for hva de gjennom livet har vært og fortsatt er for sin fosterdatter, hennes barn og barnebarn. Jeg vet hvor betydningsfullt det kan være for et barn å bli valgt og utvalgt av en annen familie. Mer enn en gang er jeg blitt beveget til tårer over rørende kjærlighets uttrykk. Kan mennesket gjøre noe mer meningsfylt med livet sitt enn å stille opp for et barn med særskilte behov?
I vinter har jeg snakket mye med 8 – 11 år gamle barn som deler hjemmet sitt med fosterbarn. De møter utfordringer de også ved det å dele foreldrene sine med andre barn. Samtidig forteller de om gode følelser og mye engasjement for sine fostersøsken. Lise sier det slik: ”Fosterbroren min skal bo hos oss hele livet. Jeg er kjempeglad for det. For han er lillebroren min og nå er jeg ikke enebarn lenger”. Hele ansiktet hennes stråler. Det begynner å bli noen år siden hennes familie tok i mot en liten gutt i fosterhjem. Anne som har ei fostersøster som er ungdom sier følgende: ”Fostersøstera mi skal bo hos oss i 4 år. Det kommer kanskje til å bli forandret. Kan aldri vite. Skulle ønske jeg visst litt mer. Jeg skulle ønske hun var min ordentlige søster”.
”Det er bare din mamma, ikke min mamma” sa fosterbroren min til meg. Da sa jeg ” Det er nesten din mamma også, siden du bor hos oss”. Uttalelsen kommer fra Iselin. Familien hennes er beredskapshjem for Benjamin på 7 år som har bodd hos dem noen måneder. Nå er det søkt om fosterhjem til Benjamin for han trenger en familie han kan bo hos over lang tid.
Selv har jeg hatt en god barndom og opplevd rike år i mitt fødeland Madagaskar. Jeg har vært så heldig å få vokse opp i annen kultur. Jeg har bodd på internatskole og vi har i perioder hatt andre barn boende hjemme hos oss. Jeg har hatt søsken ”fosterhjemsplassert” hos tante og onkel i Norge. Jeg vet noe om hva ufordringer dette medførte. Jeg har hatt en rik barndom. Jeg mener det er vår plikt som rike, velstående nordmenn å yte vårt for at nødlidende barn i andre deler av verden kan få andre livsvilkår å vokse opp i. Jeg tror at mange familier vil få et fascinerende og meningsfylt liv om de inkluderte et annet barn med spesielle behov i sitt eget hjem. I Norge bor vel 6700 barn i fosterhjem. Antall barn som blir plassert i fosterhjem er gradvis økende. Her i Vest-Agder blir det plassert rundt 40 barn i fosterhjem hvert år. Vi trenger kontinuerlig familier som ønsker å bli fosterforeldre. Vi trenger forskjellige familier, for det er akkurat som en fosterfamilie selv uttalte det. ”Fosterforeldre er som alle andre foreldre – forskjellige. Fosterbarn trenger et mangfold av fosterforeldre”. Fosterhjemsarbeid handler om å finne det rette hjemmet til det konkrete barn som skal plasseres. Spørsmålet er om dette er ditt hjem? I perioden 4. - 8. april 2005 foregår det en nasjonal rekrutterings kampanje for å få flere til å melde seg til å bli fosterforeldre.
Alle som er interessert i å ta imot fosterbarn gjennomgår et opplæringskurs. Ønsker du/ dere mer informasjon om det å bli fosterhjem så kontakt Fosterhjemstjenesten, ved Inger Haus, tlf. 38 10 89 99 eller 90 06 61 94. E-mail: inger.haus@bufetat.no. Dere finner også informasjon om fosterhjemsarbeid på nettsiden www.fosterhjem.no og www.bufetat.no

Inger Haus, Fosterhjemstjenesten Kristiansand.

psk