Balalaika og norske folketoner i Tonstad kyrkje

Publisert: 4. Mai 2005
4. juni holder tenor Sveinung Hølmebakk konsert i Tonstad kyrkje. På programmet står kjente, religiøse folketoner fra Norge og Sverige, men akkompagnementet er ikke hva man tradisjonelt forbinder med denne type musikk; nemlig balalaika, bassbalalaika og akkordeon.

Konserten er et samarbeid mellom Sirdal kommune og Tonstad sokneråd. Publikum kan forvente seg en musikalsk opplevelse utenom det vanlige.
– Vi har fornyet noen av våre kjæreste folketoner ved å hente elementer fra både jazz, russisk folkemusikk og klassisk musikk, sier Hølmebakk, som har fått med seg det anerkjente balalaikaensemblet ”Spolokhi” fra Arkhangelsk. Gruppa har turnert i en rekke europeiske land, og med sitt temperament og virtuositet har de begeistret både publikum og presse.

Sveinung Hølmebakk kommer fra Karmøy og er utdannet sanger fra Griegakademiet i Bergen. Han er aktiv både innenfor kirkemusikk, musikkteater og som medlem av trioen Nordic Tenors.

Hvordan er det mulig å kombinere nordiske folketoner med russiske balalaika-klanger?
- Egentlig er ikke gapet så stort som man skulle tro, sier Hølmebakk. Flere av folketonene våre er faktisk til forveksling lik de russiske, noe vi også vil gjøre et poeng av på konserten. Jeg tror vi har lykkes i å finne en del fellesnevnere mellom de to musikkkulturene.

Det var Folkeakademiet Hålogaland som satte Hølmebakk i kontakt med musikerne fra ”Spolokhi”. Resultatet av samarbeidet har blitt til cd´en ”Møte”, hvor sangene til konserten er hentet fra. Innspillingen ble gjort i Arkhangelsk.
- Det var spennende og lærerikt å gjøre en innspilling utenlands. Selv om den materielle fattigdommen er stor mange steder, er det russiske musikklivet sterkt og levedyktig.  Opptaksforhold, teknikere og lydfolk er fullt på høyde med det vi har her hjemme, forteller Sveinung Hølmebakk.

Konserten i Tonstad kyrkje er en del av en lengre turné som Hølmebakk og Spolokhi gjennomfører i disse dager. Det var etter en lignende turné i fjor at Hølmebakk bestemte seg for å invitere sine russiske venner til Norge igjen.
- De var ikke vanskelige å overtale. Spolokhi ble nemlig svært godt mottatt av det norske publikummet sist de var her.