Tilbake til livet

Publisert: 17. Januar 2006
13 år gammel ble hun kidnappet av soldater fra en av DR Kongos mange opprørsgrupper. Tre år senere er hun tilbake i hjembyen Bukavu, sammen med datteren Patricia på ni måneder. Kirkens Nødhjelps sin fasteaksjon 4. april har tema: Ungdom ut av krig og krise.

undefined

Hvem som er pappaen, vet ikke 17 år gamle Laba. I over to år byttet seks menn på å voldta henne kontinuerlig.

- De slepte meg med ut i jungelen. Jeg var redd, men torde ikke gjøre motstand, forteller 17-åringen.
Gruppa besto av rundt tretti soldater. Soldatene fordelte jentene seg imellom.
- Vi var seks jenter. Hver jente måtte stå til disposisjon for flere soldater. Jeg var ”kone” for seks menn, sier Laba stille.
Hverdagen var tøff. Jentene måtte vaske, lage mat, hente vann, stjele, og stille opp med sex. Å nekte var ensbetydende med døden. Etter to år orket ikke Laba mer. På markedet klarte hun å rømme og komme seg på en lastebil. Hvor den skulle, hadde hun ingen formening om.
- Jeg ville bare vekk.

Turen endte i Goma. Der bodde søsteren som hjalp Laba med penger til billett hjem til Bukavu. I Bukavu fikk hun tilbud om opphold på et senter for demobiliserte barnesoldater. Samtidig oppdaget Laba at hun var gravid.
- Familien min regnet ikke med meg lenger. Jeg brakte skam over dem. Men gjennom arbeidet i prosjektet fikk de informasjon, og etter hvert forstod de at det som hadde skjedd ikke var min feil. I dag bor jeg sammen med mine foreldre.

Laba har fullført seks måneders syopplæring. Stolt viser hun fram yrkesbeviset.
- Patricia er like mye verdt som alle andre barn - uansett hvordan hun kom til denne verden. De kan voldta og drepe, fornedre og misbruke, men de kan aldri ta fra oss verdigheten, sier Laba stolt. Hun er på vei tilbake til livet.