Russejente fra Sirdal på Afrikatur

Publisert: 21. Mars 2006
Dagny Irene Tonstad (18) sitter igjen med sterke inntrykk etter turen til Etiopia i høst. - De dårlige levekår som de lever under var veldig tankevekkende, forteller Tryggheimeleven fra Tonstad.

- Jeg reiste sammen med to andre elever fra skoler som Misjonssambandet driver, og to misjonærer. Når vi var i hovedstaden, så var det skittent overalt og det luktet eksos og stanket kloakk mange plasser. Et ganske typisk førsteinntrykk mange kanskje får når de først kommer dit. Man tenker at de som bor der ikke har det særlig bra i det hele tatt. De eier jo ingenting og så er det jo så ufyselig som det kan gå an, forteller hun.

En annerledes høst
For Tonstad-jenta Dagny Irene Tonstad ble det en annerledes høst enn hun på forhånd hadde tenkt seg. I stedet for to uker med lekser, fikk hun anledning til å reise til Afrika i forbindelse med et russeprosjekt. Årets russ har valgt å støtte et prosjekt på sykehusene i Yirga Alem og i Arba Minch, der det er hovedsakelig lagt vekt på hiv og aids arbeid.
- Jeg fikk på min reise besøke det ene sykehuset og det var noe annet enn et norsk sykehus vi kom til. Sykehuset i Yirga Alem dekker et digert område og det kommer folk langveis fra for å få behandling eller annen hjelp. Stedet er stort og har mange ansatte, likevel da vi kom dit såg vi lange køer med folk utenfor som ventet på å komme inn, forteller Tonstad.

- Hvorfor så glade?
- Folk er fattige, har skitne klær og lever under kår vi i Norge ikke kan forestille oss. Men likevel er det noe mer, noe man ikke ser på TV, noe man bare ser hvis man ser forbi elendigheten og nøden. Etiopierne er vant med å leve i fattigslige forhold, det er tross alt daglig kost for dem. De lever i dette, ”men hvorfor ser de så glade ut da?”, tenker man gjerne. Hver morgen de våkner, har det bra og er friske er en velsignet dag for dem. Hver dag de tjener en krone eller to og får råd til mat er en vellykket dag for dem. De stråler av livsglede selv om de ikke eier noen ting, takknemlige bare fordi de lever, undrer en engasjert sirdalsjente.

- Vi kan
Det er utrolig hva vi mennesker får til hvis vi vil, mener Tonstad. - Da vi selv kom inn på sykehuset fikk vi en omvisning av lederen der som også fortalte oss om hiv og aidsprosjektet. Han fortalte blant annet om hvilke forbedringer som hadde skjedd innen arbeidet og om de som hadde fått hjelp og jeg såg jo at arbeidet ikke var nytteløst. Det er utrolig hva vi mennesker får til hvis vi vil.
For Dagny Irene betyr det mye å kunne være med å hjelpe til med å støtte misjonens arbeid. Ved å samle inn penger til sykehusene, kan de holde oppe sitt arbeid og folk kan få hjelp. Nå ønsker hun sammen med russen på Tryggheim og samle inn penger til disse sykehusene.

BILDER FRA DAGNY IRENE SITT KAMERA FRA AFRIKATUREN

Per Sverre Kvinlaug