Bestemors historie

Publisert: 18. September 2008
Tre år gamle Martha har ingen mor eller far, men hun er likevel heldig. Hun har bestemor. Anette Os i Kirkens Nødhjelp deler denne sterke historien med oss. Den handler om overlevelse og kamp mot klimaendringer.

Tekst og foto: Anette Os

Det er grytidlig og solen har ennå ikke stått opp, men ute i åkeren er bestemor Peris (66) i full gang med å plante. Jorden er knusktørr, og bestemor står barføtt mens hun jobber. Hun tørker svetten i pannen. På ryggen har hun lille Martha, som klamrer seg fast til bestemors kropp. De to er tett knyttet til hverandre. Marthas mor forlot henne mens hun bare var et spedbarn og ingen vet hvor faren hennes er. Nå har hun bare bestemor.

Den aldrende, men sterke kvinnen har påtatt seg ansvaret for åtte små, foreldreløse barn. Noen av dem er Peris barnebarn, men ikke alle. En ting har de likevel til felles: Det er bestemor som gjør at verden fremdeles henger sammen. Det er hennes kjærlighet som gjør at familien enn så lenge har nok mat.

Tørken har ført til matmangel i de små, enkle hyttene på landsbygda i Kenya. Klimaendringer har gjort det vanskelig for mange. Regnet kommer ikke som det pleier, avlingene dør og man får ikke solgt planter på markedet. Inntektene skrumper inn, og det er en kamp for å få nok mat.
- Mitt høyeste ønske er at barna ikke skal gå sultne til sengs. Jeg lurer på når tiden kommer, når et barn vil dø i mitt hus, sier Peris.
Bestemoren drømmer om en lettere hverdag. Om regn. Om å få selge plantene på markedet. Men mest av alt drømmer hun om nok mat til barna, og penger til å betale skolepenger. Store drømmer er det ikke rom for, alt handler om overlevelse.

- Jeg gråter mye. Hvor er regnet? Når det ikke kommer, får jeg ikke solgt plantene fra avlingen. Jeg har ikke råd til å betale skolepengene for barna og jeg har ikke råd til mat. Men jeg deler det lille jeg har, og stoler på at Gud betaler meg tilbake en dag, sier Peris og smiler.

Kirkens Nødhjelp støtter en lokal organisasjon som satser på jatrophaplanter som brukes til å lage biodiesel. Planten ødelegges ikke av dyr og trenger heller ikke mye vann, og er noe familien kan klare seg med selv uten regn. Således er den ideell i områder hvor matproduksjon ikke er mulig på grunn av ustabilt klima.

Huset hvor bestemoren og de åtte barna bor er ikke stort, men det er rent. Gårdsplassen er feid og eiendommen er beskyttet av et gjerde av busker. Barna melker de syv geitene og passer på hønene. De henter vann fra brønnen og hjelper til i huset. De små barna jobber mens de har mindre barn på ryggen. Men det er ikke bare jobb og alvor. Et øyeblikk arbeider de hardt, et annet erter de hverandre, springer rundt og rundt huset og de leker med hverandre. Ler og kniser. Lille Martha liker å tvinne på skjerfet som bestemor har på hodet. Det er så mykt. Eller flette fingrene inn i bestemors varme, skrukkete hender.

- Barna holder meg ung. Hjertet mitt føles lettere, og de gjør meg lykkelig. Jeg viser aldri barna at jeg er bekymret, for det hjelper ingen. Etter en lang dags arbeid er jeg så sliten at jeg glemmer å tenke på alle problemene våre, og jeg sover som et barn om natten, sier Peris og smiler, mens hun holder rundt Martha som sitter på bestemors fang.

Sammen sitter den lille familien rundt det store bålet på gårdsplassen. Til tross for en hverdag preget av hardt arbeid og slit, er stemningen i den lille familien humørfylt. Barna lytter med store øyne når bestemor Peris forteller historier. Om den gangen hun møtte en løve i skogen, en løve som sparte livet hennes. Ordene hennes er fulle av skjult kunnskap og erfaringer. De minste barna får seg et bad, før de må legge seg. Den gamles kjærlighet gjør at familien fortsetter å drømme – om å få nok mat, om å få seg en utdannelse, bli doktor eller sjåfør. De har et håp.