Fairtrade-veker

Publisert: 20. Oktober 2008
Frå og med i dag startar Fairtrade-vekene. Målet med dette er at ein gjennom forskjellige aktivitetar rundt om skal spre bodskapen om rettferdig handel. Fairtrade-vekene skal halde fram til 2. november.

Hver dag har du mulighet til å ta noen små valg som fører til store forbedringer i andre menneskers liv. Når du handler Fairtrade-merkede produkter bidrar du til at de som har produsert varen kan forsørge seg selv og sin familie – uten å være avhengig av hjelp og bistand. Slik får de mulighet til å skape sin egen fremtid og bidra til å bygge opp sitt eget lokalsamfunn. Fairtrade jobber for at internasjonal handel skal foregå på et grunnlag som setter folk i stand til å leve – ikke bare overleve. Når du kjøper Fairtrade-merkede varer, er du derfor med på å skape gode historier over hele verden.

Fairtrade er en uavhengig merkeordning som kontrollerer at produkter er bærekraftig produsert, arbeidsrettigheter er respektert, og at det er betalt en pris som står i forhold til produksjons- og levekostnader. Dette betyr tryggere sosiale og økonomiske rammer for bønder, arbeidere og deres familier gjennom:

beskyttelse av miljøet og en kontinuerlig prosess for forbedringer i arbeideres helse og sikkerhet på arbeidsplassen.
forutsigbarhet og langsiktighet i arbeidsforhold, inntekt og handelsrelasjoner.
demokratiske prosesser. Arbeidere sikres medbestemmelsesrett på arbeidsplassen, og kvinners posisjon styrkes.
betaling som både dekker produksjonskostnader og gir en lønn å leve av, noe som gir produsenter og arbeidere frihet til å ta styring over eget liv.

I dag finner du blant annet kaffe, sukker, juice, iste, bananer, ris, te, frukt, kakao, sjokolade, honning, kjeks, roser, fruktøl, vin og bomull med Fairtrade-merket i Norge.
Det kommer stadig nye produkter.

Dette er henta fra FAIRTRADE-NORGE sine nettsider.

LES MER OM FAIRTRADE: http://www.fairtrade.no/

psk