NORMALT LIV søker også krisetelefon

Publisert: 22. Januar 2009
- Folk ringer inn om mye som kunne vært en del av et normalt liv. Men de finner ikke plass til det i livene sine. Det sier Rita Austad som er leder for Kirkens SOS, Agder. De har en åpen telefonlinje til alle som ønsker noen å snakke med på tlf 815 33 300.

- Dermed ringer de oss også om mer vanlige relasjonsproblemer.  Sorg og savn som er en del av livet, men som de ikke klarer å dele med noen rundt seg. Da er det jo godt vi finnes her for å ta i mot. For det kan også være med å redde liv, sier Rita Austad som har vært leder av Kirkens SOS på Agder i 17 år.
Samtidig synes hun det et tankekors at det er så vanskelig å snakke med våre nærmeste om det som er ubehagelig i livet. Idealene i samfunnet rundt oss forsøker ofte å gjøre et lykkelig og vellykket liv, til et normalt liv.
- Hva er grunnen til at så mange ringer dere - også om smerter som hører med til et normalt liv?
- Mange mennesker mangler fortrolige. De har kanskje kolleger, nettverk. Noen har til og med det de vil kalle venner – uten at disse er fortrolige. Vi trenger ett fortrolig menneske, har Rita erfart.

VENNSKAP OG EKTESKAP UTEN FORTROLIGHET
Hun forteller at stadig flere samtaler handler om problemer i relasjoner. Om gifte mennesker og samboere som ikke er fortrolige eller kan være ærlige med partneren.
- Sårbare mennesker som ikke deler sårbarhet, utvikler fort overflatiske vennskap og overflatiske ekteskap. De kan snakke om interiør, henting og bringing av barn, treningstider og oppussing. Alt dette er vel og bra. Men hvis mennesker ikke deler noe annet på bunnen, blir det tomt, og det blir vanskelig å finne noen når det butter litt imot i livet.
Kirkens SOS blir et sted der mennesker setter navn på både store og små følelser.
- Når fasadene sprekker og vi kommer under huden på hverandre, kan vi kjenne hverandre og følelser igjen. Da er det lettere å dele, har Rita erfart.
Hun har til nå, ikke møtt et menneske som ikke har opplevd en eller annet form for tap. - Vi er ikke så ulike som vi tror. Mange frivillige får erfare det i samtaler på telefonen. At likheten er større enn forskjellene mellom mennesker. Etter sånne erfaringer blir ikke menneskefrykten så stor lenger.