Sirdal Kyrkje
Dokument innenfra - Kirkens SOS

Dokument innenfra - Kirkens SOS

Publisert: 22. Januar 2009
Nå inviterer Kirkens SOS deg for første gang innenfor, gjennom Dokument Innenfra. Et magasin der innringere, innskrivere og frivillige medarbeidere forteller hvordan det også kan være å leve i Norge i dag, opplyser redaktør for prosjektet, Eva Dønnestad.

Boken fokuserer at vi alle er både sterke og svake, det kan være tynne vegger mellom dem som skal gi og dem som skal ta i mot, forteller redaktør for prosjektet Eva Dønnestad.

Det finnes i oss alle. Stedet vi kjenner at vi lever. Klarer å stå i gleden og sorgen. Samtidig. Stedet som lavmælt protesterer mot alle falske lykke idealer og hvisker: Jeg mangler ingenting. Det er jo livet, dette her. Uansett.

TIL DEG FRA NOEN SOM KUNNE VÆRT DEG
I Dokument Innenfra møter du noen av de over 200 000 menneskene som hvert år ringer Kirkens SOS. Mennesker som er som deg og meg, men som for tiden kjemper litt hardere for å overleve og for å kjenne at de er verdt noe. Cathrin som den ene dagen spiller saksofon i kirken, og den neste dagen skader seg selv, eller vil ta livet sitt.

Du får også møte noen av de 1000 menneskene som jobber som frivillige telefonvakter. Anne som skulle ønske hun var mer lik den hun er på vakt, i livet sitt til vanlig. Fotografen Håkon på 28 år hadde et overskudd i livet han ville bruke på andre ved å bli frivillig i Kirkens SOS. Mennesker som daglig ønsker å gi av overskudd og varme til andre.

”Når vi sliter, har vi alltid et sted i oss som ikke sliter.” Det er forfatter Synne Lea som sier dette i Dokument Innenfra. Per Fugelli forteller oss om hvordan vi kan finne nokpunktet og si til oss selv og hverandre at livene våre med sine sorger og gleder er gode nok. Dokumentet formidler berøringspunkter mellom mennesker. Mennesker er mennesker. Enten de lytter til andres smerte eller formidler sin egen. Enten de kalles psykiatriske pasienter eller forfattere. Å ta i mot andres livshistorier i respekt, kan være øvelser i verdighet.

DET FEILBARLIGE
Dokument Innenfra formidler noe av det vi sjelden viser hverandre – det vanlige, vonde og feilbarlige.  Men fordi det bor i alle, er det ikke fremmed for noen av oss.
Vi er vel alle mer enn det vi viser til daglig?
Felles for mange av dem som formidler livserfaringene sine her, er at de har valgt å leve livet, i stedet for å beherske det. De er alliert med menneskers hjerter i alle land.

DET SKJER MYE BRA I LANDET
”Å, har det vært trist og krevende, Eva?” har jeg fått spørsmål om i løpet av dette året som jeg har jobbet med Dokument Innenfra. - Nei, har jeg svart. - Det er ikke det som har preget arbeidet. Det har vært sterke møter med livet. Og visst kan det være vondt. Men det virker som om vi tåler mer enn vi tror.
Det er på høy tid å løfte fram de livskampene som kjempes i Norge for å vise hvordan mennesker kommer seg igjennom, uansett. Dokument Innenfra er også et samfunnsinnlegg for verdighet. Det løfter fram vanlige menneskers lidenskap for livet på godt og vondt.
Det skal ikke alltid så mye til for å gjøre dagen litt lysere for andre. Det lille livet er undervurdert. Folk viser varme og vennlighet. Folk sender sms som redder livet til andre. Folk overnatter hos vennene sine når angsten gjør nettene trange. Folk reises opp av mennesker som tar dem som de er. Uansett.

STYRKEN I DET SAMMENSATTE
Dokument Innenfra viser at kjærligheten finnes. Ofte på uante steder. Også i nærheten av smerten. Vi må kanskje inn i mørket for å se hvor lyst det kan være. Vi må kanskje nærme oss de som for tiden også er svake, for å kjenne styrken. Vi må ta oss tid til å sitte hos dem med angst for å skjønne at et menneske kan gi fred til et annet. Vi må kanskje våge å høre på dem som vil dø, for å se at livet kan være sterkere Livet synes på en spesiell måte å vise seg for den som hengir seg til det. Uansett.

LIVSKAMPER ER INGEN SYKDOM
Det er noe farlig og tiltrekkende ved mennesker som ikke holder tilbake, som står sårbare foran deg og ber om nåde. Mennesker som snur opp ned på hva som er friskt og sykt, normalt og unormalt, sterkt og svakt, sannhet og løgn. Farlig fordi det som formidles med hjertet kan treffe hjerter og føre til at du må flytte litt på deg. Tiltrekkende, fordi sannhetene – samme hvordan de ser ut i livet ditt – er det enest som kan sette fri.

BILDET AV GUD SOM ER I VIRKELIGHETEN, UANSETT
Noen av deltakerne i prosjektet formidler bilder av Gud som er større enn det vi ser i medier og debatter. Mange av dem jeg har snakket med har gått gjennom tøffe kamper i livet, men påfallende mange av dem har likevel en nærhet til og en tro på Gud. Gud er blitt stedet hvor de har funnet nåde nok for sannhetene sine, og en barmhjertighet som reiser dem opp, og lar dem føle verdighet.
Når mennesker er redde, trekkes de mot mennesker som tåler at de er redde. Når mennesker lengter etter kjærlighet, trekkes de mot mennesker der kjærligheten blir tydelig vist. Når mennesker kjenner seg verdiløse, trekkes de mot mennesker som kan bekrefte at de er verdifulle. Kirkens SOS synes å være en sånt sted.

VARMEUTVIKLING
Hva trenger egentlig samfunnet vårt framover? Kanskje det viktigste er nettopp det dette dokumentet formidler; mennesker som kjemper, som møter andre med ydmykhet raushet og varme. Det er ikke alltid vi trenger verken debatten, terapien, diskusjonen, hjelpen. Noen ganger trenger vi varme.
Å drive varmeutvikling kan bli en nødvendig framtidsrettet virksomhet. Dette dokumentet kan være med å bidra til et menneskelig visdoms løft, som antakelig er like viktig som kunnskapsløftet. Det kan kanskje være med
med å gjøre køene i psykiatrien kortere, skoledagene bedre, barneverns - institusjonene bedre fungerende. Og gi selvfølelsen tilbake til vanlige mennesker som lever vanlige liv.

Så fortsetter vi litt til da. Med frykten som lammer, og gleden som dukker opp på uventede steder, og angsten som gjør kroppen for liten, og uroen som driver savnet videre, og tørsten som drikker febrilsk av vannet som renner fra steinene, og selvfølelsen som kveles i sammenligningen, og forventningen som stuper fra 10 meteren, og hemmeligheten som gjør oss menneskelige, og verdigheten som treffer et lite hjerterom, og smerten som stivner i magen, og sitringen som brenner i kroppen.

Kommentarer

 
Aktiviteter
Tonstad barnekor
Tonstad barnekor
Sprell Levande
Sprell Levande
Konfirmantar
Konfirmantar
Tonstad Soul Children
Tonstad Soul Children
Babysong
Babysong
Sirdal Blandakor
Sirdal Blandakor
Fairtrade       Kirkens Nødhjelp       Level Samliv       Nettkyrkja       Kirkens SOS       

Nyttig

Sirdal Kyrkjelyd


Kyrkjesenteret, Tonstadvegen 25
4440 Tonstad

Postboks 133
4441 Tonstad
38 37 16 00
38 37 16 01
post@sirdal.kyrkja.no
876993112
Tysd-torsd 08.00 -15.00 (kan vere stengt pga møter og anna)

Kilde: www.sirdal.kyrkja.no

Sirdal Kyrkjelyd

Kyrkjesenteret, Tonstadvegen 25
4440 Tonstad
Postboks 133
4441 Tonstad
38 37 16 00
38 37 16 01
post@sirdal.kyrkja.no
876993112
Tysd-torsd 08.00 -15.00 (kan vere stengt pga møter og anna)