Ønskebrønn

Publisert: 6. Oktober 2009
I dypet av en brønn ligger drømmer som venter på å gå i oppfyllelse. Salimatou Abdoulaye har en stor drøm for sin lille datter.

Livet er blitt en kamp mot upålitelige naturkrefter for befolkningen i Sahel, beltet som skiller det subtropiske Afrika fra Sahara. De siste årene har vært preget av økte temperaturer, uregelmessig regn og kortere regntid. Det gjør at avlinger slår feil, vannstanden i elvene synker og håndgravde brønner tørker ut.
I Doye er det de yngste kvinnenes oppgave å hente vann. Før brønnen ble bygget midt i landsbyen var det ofte en heldagsjobb:
-Vi kunne bruke hele morgenen på å lete etter vann og likevel gå tomhendt hjem, sier 20 år gamle Salimatou Abdoulaye. De gikk opp til tre kilometer til et vannsted, bare for å komme fram tørste og slitne og finne en tørr brønn eller et vann gjenblåst av sand.

-Det var en stor påkjenning, særlig for de som i tillegg til vann bar barn på ryggen. Det hendte at noen ble så syke av utmattelse at de ble sendt til sykehus. Jeg husker at jeg noen ganger kollapset da jeg kom hjem og orket verken å spise eller drikke, sier hun.

Kamp mot tid og temperatur
Midt på dagen kan gradestokken krype opp mot femti grader på det varmeste i områdene rundt Bagnadi. En gjennomsnittlig person trenger da 15 liter drikkevann per dag. Letingen etter vann tok fullstendig overhånd for mange av de unge kvinnene.
- Mange hadde ikke tid til å ta vare på barna sine, vi var helt besatt av å finne vann, minnes Salimatou. Det hendte oftere og oftere at de ble nødt til å gå hjem for å lage lunsj før de fikk hentet vann. Det hardeste arbeidet startet likevel når de fant vann. De færreste kan gå tre kilometer med 20 liter på hodet uten å få hodepine. Kvinner over hele Afrika er plaget av hodepine og nakke- og ryggsmerter som resultat av et liv med tung bør på hodet. Kirkens Nødhjelp arbeider sammen med våre partnere for å finne bedre alternativ:
-Når du setter en 20 liters vanntank på hodet, kjennes det ut som om du setter den rett på hjernen, sier Salimatou.
Nytt liv
Datoen 05.07.08 er sirlig innskrevet i sement på brønnen. Det ble en dag som fullstendig endret livet til kvinnene i denne landsbyen. De hadde fått en ny brønn.

Brønnen er et samarbeid mellom landsbyens egne innbyggere, partnerorganisasjonen GRAIP og Kirkens Nødhjelp. GRAIP har flere prosjekt i området for at lokalbefolkningen kan få mulighet til å tilpasse seg de uventede endringene i naturen. Kort tid etter at brønnen stod ferdig ble Salimatou Abdoulaye gravid med sitt første barn:
-Nå har vi nok vann, ikke bare til drikke og matlaging, men også til å vaske oss. Det betyr at vi kan ha bedre hygiene både for barna våre og oss selv. Vi slipper å bli så ofte syke, sier hun. Vannet i brønnen er også mye sunnere å drikke enn det de før fant i elva og håndgravde brønner.

Drømmer for datteren
Bare hodet til fire måneder gamle Belquisa stikker opp over tørklet som knytter henne til morens rygg. Hun har øynene halvlukket og dysses i søvn til morens rolige, rutinerte bevegelser. Belquisa er på ryggen hele tiden. Når det hentes vann, lages frokost, vaskes klær, flettes kurver og vifter og hentes mer vann.
-Min drøm er at Belquisa skal utdanne seg til å bli lege, sier Salimatou som selv aldri har gått på annet enn koranskole. Jeg vet ikke om klarer det, men man må tørre å drømme de store drømmene. Som enhver mor ønsker jeg det beste for barnet mitt sier Salimatou Abdoulaye. Hun mener at ingenting er umulig så lenge man tenker positivt. I Mali kan vann fra en brønn gi håp og kanskje føre til at drømmer går i oppfyllelse