Hjelpen når fram til Haiti

Publisert: 13. Februar 2010 av Per Sverre
Kirkens Nødhjelp var kort tid etter katastrofen i full gang med å sette opp vannrenseutstyr og dele ut telt i Haiti. Rask respons ved katastrofer er avgjørende for å redde liv.

Pengene som samles inn til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon gir organisasjonen fleksibilitet og mulighet til å handle raskt når det kreves, slik at Kirkens Nødhjelp kan rykke ut også neste gang behovet for nødhjelp er akutt.
 Kirkens Nødhjelps lokale partner Viva Rio har vært i gang med nødhjelp siden dag én. Kirkens Nødhjelps vanneksperter Manfred Arlt og Luke Dokter er i full gang med å sette opp vannrenseanlegg sammen med lokale partnere. Når alle Kirkens Nødhjelps vannrenseanlegg er i gang, kan vi sikre vann til opp mot 30 000 mennesker.

- Mange må ty til ikke-behandlet vann, noe som lett kan medføre vannbårne sykdommer som for eksempel bloddiarè – en sykdom som for små barn kan være dødelig. Det var derfor en stor lettelse å få teltene og vannrensesystemene på plass, sier Manfred Arlt, leder for Kirkens Nødhjelps katastrofeteam på Haiti.

Trenger omfattende hjelp
- Så altfor mange lever uten å få dekket sine helt primære behov. Befolkningen i Port-au-Prince trenger all den hjelp de kan få, sier Arlt. I den fattige bydelen Bel Air i Port-au-Prince har flere tusen mennesker samlet seg i en teltleir på gata, blant annet under solide familietelt fra Kirkens Nødhjelp.Noen telt vil også fungere som en lenge etterlengtet sykestue i flyktningleiren som drives av Viva Rio.

Nødhjelp og langsiktig bistand
Generalsekretær Atle Sommerfeldt besøkte området rett etter katastrofen.
- Befolkningen på Haiti er rammet av en nærmest ufattelig katastrofe, og vil trenge omfattende hjelp i mange år fremover, sier en sterkt berørt generalsekretær Sommerfeldt. Kirkens Nødhjelp har jobbet i Haiti i over 20 år, og vi vil fortsette med langsiktig bistand og støtte gjennom våre seks lokale partnerorganisasjoner også etter at  den første katastrofetiden er over.
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon er viktig
Naturkatastrofer rammer alltid fattige hardest. Folks innsats gjennom Kirkens Nødhjelp fasteaksjon kan redde liv neste gang katastrofen rammer. Pengene som samles inn under aksjonen er ikke øremerket, noe som gir Kirkens Nødhjelp fleksibilitet til å sette inn nødhjelp raskt når katastrofen rammer, slik som for eksempel i Haiti.