Jordnært og himmelvendt

Publisert: 26. Mars 2011 av Per Sverre
Konserten Fyll mitt seil med Kristina Jølstad Moi og Sirdal Blandakor torsdag kveld inneholdt stemningsfulle, jordnære og himmelvendte sanger fra vest. De fremmøtte i Tonstad kyrkje ble med på en vakker musikalsk og tekstmessig reise.

- Er det ikke fint, pappa. Sønnen til Jon Kleveland gjorde sine betraktninger på en fisketur sammen med faren sin i Njardarheim for noen år siden. Den vakre naturen kunne ikke beskrives bedre, slik den unge gutten gjorde, mens pappaen kjente gledestårer i øyekroken. – Gud er overalt, proklamerte Jon Kleveland underveis i konserten. Kleveland har vært kultursjef i Lyngdal kommune og ønsket ofte møter i Sirdal med kollega Alf Sveinung Haughom der.- Det er så vakkert her, sa han med et stort smil.
En sterk historie kunne også solist Kristina Jølstad Moi meddele publikum. – 10 år med denne musikken har satt sitt preg på mitt liv, sa hun. Den forteller hvem jeg er. Hun husker også tilbake på da en 42 år gammel mann ringte henne med sorgfull stemme. Hans kone gikk bort så altfor tidlig. I forbindelse med begravelsen spurte han Kristina om det var mulig å spille sangene fra vest, hentet fra hennes cd` er. Selvfølgelig, svarte hun. Disse sangene hjelper meg i sorgen, sa mannen. Fortellingen ble helt naturlig en overgang til neste sang under konserten. Kallet. Denne var også som allsang. ”Herre, la din vilje skje, for jeg vet at jeg skal se mitt liv fullendt i deg”, lød den siste setningen, sunget med repetisjon av kveldens solist.
Sammen med Blandakoret som koret og sang med på enkelte sanger, ble dette en nær konsert. Tonene, tekstene og den behagelige fremføringen tok publikum med på en uforglemmelig reise. En reise i et vakker landskap. Også opplesingen av Brynhild Berg passet så fint inn i konsertrammen. Med sikker og dikteriske stemme, kom ordene om Guds omsorg så godt frem. En sterk keltisk bønn.

– Jeg håper og tror dere ble berørt i kveld, avsluttet Hanne Fodstad, dirigent for Sirdal Blandakor, før hun overrekte de tre musikerne blomster. Kvelden var ikke over. Publikum ville ha en sang til. Applausen hadde ingen ende, nesten. Sangene under konserten var hentet fra Iona-felleskapet i Skottland. Kristina Jølstad Moi og Jon Kleveland har et sterkt ønske om å viderebringe denne sangtradisjonen i norsk språkdrakt.
- I mai skal vi treffes igjen, sa Moi med blikket vendt mot Blandakoret sin dirigent. Da skal koret opptre med to andre kor, Hjelmeland Blandakor og Jærklang, og Kristina og musikerne Jon Kleveland (piano), Kjell Åge Stoveland (bratsj) og Per Erik Olsen (bass) blir med.

BILDER FRA KONSERTEN